«Et webinar er så mye mer enn et webinar» høres kanskje flåsete ut, men det kunne ikke vært nærmere sannheten. Webinaret er en markedsføringsform som er engasjerende og informativ for deltakerne. Du viser at du har noe å lære bort, og stiller deg selv i en troverdig og sterk posisjon innen ditt felt. Det skaper trygghet rundt din merkevare.
Denne guiden er nyttig for deg som ønsker å lære hvordan holde webinar. Formålet kan være å generere salg på din nettside, posisjonere deg selv som ekspert på et område, eller annet.
I denne artikkelen går vi steg for steg, gjennom alt fra nyttige forberedelser og gjennomføring, til kanskje det viktigste av alt: hvordan du følger opp deltakerne i ettertid for å øke sjansene for skape verdiskapende relasjoner.
Raske tips:
Det er et superpopulært markedsføringsverktøy. Du kan nå ut til mange samtidig, og du vet hvem du engasjerer.
Med video og lyd bruker du de kraftigste sanseinntrykkene til mottakerne. Samtidig får du anledningen til å skape et personlig forhold til potensielle kunder.
Hvordan webinarer det kan hjelpe din bedrift i vekst, kan du lese mer om i 8 grunner til at webinarer er nyttige for alle bedrifter.
Har du en skrue å selge som er bedre enn alle andre sin? Da trenger du ikke å nevne hva du selger gjennom hele webinaret. Bruk heller webinaret til å vise hvordan riktig skrue løser et problem som deltakeren har. Slik skaper du verdi for deltakeren, bygger opp din egen merkevare. En direkte salgspitch er idéelt sett unødvendig!
Eksempler på formål kan være:
Det er stor forskjell på folks kunnskaper og ferdigheter innen alle felt. Ved å spesifisere at webinaret er tiltenkt eksperter, eller kanskje nybegynnere, unngår du misforståelser, og at deltakerne sitter igjen med tanker som at “dette kan jeg jo fra før” eller at “dette var altfor vanskelig”.
Når du har valgt formål og målgruppe, faller valg av materiale naturlig på plass.
Når du har bestemt deg for tema, kan du planlegge strukturen. Vanlig tid for et webinar er 40-60 minutter.
Først av alt: introduser deg selv og eventuelle andre verter som noen deltakerne kan relatere seg til! Det senker skuldrene for alle, og legger rammene til grunn for godt samspill mellom deg og deltakerne.
Frist med en godbit! Alle responderer godt på eksklusive fordeler. Kan du friste med rabatt på en tjeneste eller et produkt? Nevn det tidlig i webinaret. Det gir deltakerne ekstra insentiv til å henge med helt til slutt.
Begrens likevel promoteringen av produktet ditt! En vanlig regel sier 80-20. Med det menes 80 % fag, og 20 % promotid. God praksis er likevel at “less is more”, så ikke vær redd for kortere og mer konsis promotering!
I et perfekt webinar planlegger du innholdet ditt så godt at det du velger å si «selger produktet ditt uten å selge».
Nyttige forberedelser:
Profftips: Ta opp en generalprøve, og se gjennom opptaket selv; ved å se deg selv utenfra, oppdager du garantert noen forbedringspunkter du ellers ville oversett.
Det korte svaret er en laptop med webkamera og mikrofon. Viktigst av alt er at du blir sett og hørt godt. Hent gjerne inn ekstra lys. Det hjelper kameraet ditt å levere gode bilder, og du blir lettere for deltakerne å følge med på.
Utstyr i prioritert rekkefølge:
For å kringkaste dine velvalgte ord med lyd og video, trenger du en programvare. Vi har gode erfaringer med Zoom Video Webinars, men det fins mange konkurrenter. Demio, WebinarJam og WebinarNinja er noen.
Vi anbefaler å bruke en av plattformene som er spesialtilpasset formålet å holde webinarmen det fins en rekke gratis alternativer. Du kan strømme gratis gjennom Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter og Youtube Live.
La utstyrslisten vokse i tråd med ambisjonene dine. Med en god mikrofon kommuniserer du klart og tydelig til deltakerne. Et godt kamera kan dramatisk bedre oppløsning og lysforhold, sammenlignet med kameraet på en bærbar datamaskin. Bruk gjerne ekstra lys når du skal på skjermen slik at ansiktet ditt havner i fokus.
Trenger du hjelp med å finne riktig verktøy, ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende samtale!
Nå vi bruker ordet «deltakere», er det et bevisst valg. I webinaret ditt vil du at de påmeldte skal være aktive deltakere, ikke passive publikummere. For det første øker engasjementet i et aktivt miljø, og du legger til rette for bedre læring. For det andre hjelper tilbakemeldinger underveis deg å sikre en så sømløs opplevelse som mulig.
Del skjermen din og vis resultatene. I Google Forms får du automatisk oversiktlige sektordiagram og stolpediagram med svarresultatene.
Enten du sitter på kontoret, i stuen eller kontoret, pass på at det er rent og pent. En nøytral bakgrunn er lite forstyrrende. Unngå at det ser ut som at en gardinstang går tvers gjennom hodet ditt, eller at vegglampen gir deg en glorie.
Ingenting dreper fokus som en god forstyrrelse. Eliminer derfor alle muligheter for at det skjer:
- sett skilt på døren med «ikke forstyrr»
- ha telefonen i airplane mode/ ikke forstyrr
- slå av alle varslinger på datamaskinen som kan plinge midt i webinaret (spesielt kjedelig hvis du deler skjermen din!)
Profftips: Vi bruker philips hue for å lage gjennomført lyssetting i blått eller lilla.
Et webinar er liten vits uten deltakere. For å skaffe påmeldinger, er en landingsside for registrering et godt sted å begynne.
Du vil nå ut til nye mennesker, men også din eksisterende kundebase. Bruk derfor de e-postene du allerede har, og send ut invitasjoner.
Inkluder en god tekst som beskriver innholdet og en liste med kunnskaper som deltakeren tar med seg ved fullført webinar. Ha en knapp med “Sikre din plass!” eller annen engasjerende CTA for å la folk registrere seg.
Ikke glem å vise godt til dato og klokkeslett!
Vis til at opptak av webinaret - da vet folk at det er verdt å melde seg opp, selv om de ikke kan delta. Det gir deg en verdifull, potensiell kunde i e-postlisten!
Det er kjempelett å ikke møte opp til et webinar. Enten Glemsomme Glenn glemmer det, Viktige Vigdis har noe viktigere å gjøre eller Sofa-Sofie rett og slett ikke orker, er det lurt å sende påminnelser.
Foruten en obligatorisk “Takk for din påmelding”, er det tre nøkkeltider for å holde de påmeldte engasjert.
Nå som du har e-posten til alle deltakerne, har du en unik, potensiell kundebase. Webinaret kan konvertere direkte til salg, men du har fortsatt en jobb å gjøre.
Webinaret gir deg er sterk, personlig relasjon til potensielle kunder. Ikke bruk webinaret til å selge direkte, med vis hvordan du kan skape verdi for deltakerne. Det styrker merkevaren din som en profesjonell aktør.
Lykke til med webinaret - og nøl ikke med å ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale hvis du ønsker litt hjelp på veien.
Fyll ut skjemaet, eller send en mail til post@remotework.no
Lykke til med det digitale arbeidet så lenge!
Trond Christoffersen
Tlf: 922 22 401