Det beste utstyret for digitale møter

January 4, 2021

Før videomøtet tar du på deg skjorte og grer håret til siden for å se presentabel ut. Men tenker du over de faktorene om bagattelliserer skjorten du har pyntet deg med, nemlig video- og lydkvalitet?

Videomøter har kommet for å bli. De er besparende på reisekostnader og miljø, og kanskje best av alt – tiden din forvaltes mer effektivt. 

Med riktig digitalt verktøy nærmest glemmer du at du sitter foran datamaskinen. Relativt små oppgraderinger gir markante forbedringer i ytelse og hvordan du fremstår på skjermen. Insentivene er dermed mange til å investere i riktig utstyr, heller før enn siden.

Hva du trenger av utstyr varierer med formål, men generelt kan det være lurt å la utstyrslisten vokse i lag med ambisjoner. Er du på hobbybruk er det nok ikke nødvendig med de store innkjøpene. For all profesjonell bruk, derimot, vil et par enkle oppgraderinger løfte inntrykket ditt digitale selv etterlater.


Det viktigste - God lyd

Lyden står fram som den viktigste oppgraderingen du kan gjøre. En dedikert mikrofon med høy oppløsning skiller seg stort fra den flate lyden de fleste interne laptopmikrofoner gir.

Du får bruk for den i all digital samhandling. Snakker du til et publikum i webinarer eller workshops, bør du definitivt investere i en mikrofon. Det forbedrer lytterens opplevelse fra ende til annen. Alle som hyppig snakker med ellet til andre på nett bør imidlertid vurdere å oppgradere til en dedikert mikrofon.

Blue Yeti Pro er en bauta hos RemoteWork. Den fanger opp detaljert lyd i alle innspillingssituasjoner og videresender stemmen din i høyoppløselig lyd. 

Klart bilde

God bildekvalitet appellerer sterkere. James Bond er kul på VHS, men mansjettknappene glinser bedre i full HD.

I videoen over kan du se forskjellen på et standard laptopkamera og et kamera som tar opp i HD-kvalitet (1080p). Forskjellen er markant, og HD-kameraet gir et mer profesjonelt uttrykk. Vi bruker Logitech c925e, som filmer i HD.

Selv om HD-kvalitet er den høyeste oppløsningen som er vanlig å overføre per dags dato, kan det være nyttig å investere i et kamera med 4K-oppløsning. Det åpner for muligheten til å zoome i opptak uten at det blir kornete. Du kan også spille inn webinarer og annet videoinnhold i høyere kvalitet, og publisere opptakene som komprimerte videofiler.

Tips: Enkelte digital- og speilreflekskamera kan du bruke som webkamera. Har du et liggende, google din modell + webkamera, så finner du fort ut om – og hvordan – du kan sette det opp.

Stabilt internett

Det er lite produktivt og dessuten irriterende for alle involverte når lyd eller bilde hakker og fryser. Stabilt internett er derfor avgjørende for et effektivt videomøte. Det er flere ting du kan gjøre for å sikre at du er klar når det digitale møtet kommer.

  • Bruk ethernetkabel om mulig. Den kablede tilkoblingen er alltid mer stabil enn den trådløse. 
  • Sjekk at tilkoblingen din er stabil. Det gjør du for eksempel ved å ta et testmøte med lyd og video, gjerne med en venn eller kollega. Dersom tilkoblingen er svak, kan du gi beskjed til møteleder på forhånd. Da kan dere kan legge opp ditt bidrag i møtet på en måte som opprettholder flyten. Det kan for eksempel bety å bruke mindre video, mindre skjermdeling, og at andre deltakere demper lyden når de ikke snakker. 
  • Hastigheten på internettilkoblingen din kan du sjekke her: https://www.speedtest.net/
Hva betyr hastigheten på internettet ditt? 
  • Zoom at du har opp- og nedlastningshastighet på 3 Mbps (Megabit per sekund) dersom du skal delta i en gruppevideosamtale med HD 1080p videooverføring.
  • Hvis du ligger nær denne grensen, vær obs på at aktivitet fra andre enheter, for eksempel datamaskinene til andre i familien, begrenser ytelsen du har tilgang på.

Ren bakgrunn

Da mener vi ikke at du må frem med dustbusteren før hvert morgenmøte. Det handler kort og godt om å ha en bakgrunn som ikke stjeler oppmerksomheten fra det viktigste: deg og det du sier. Unngå gardinstenger som ser ut som de går gjennom hodet ditt og sterkt motlys. Ha det ryddig og fint – ikke la kaffekoppene samle seg opp.

Gode lysforhold

Riktig lyssetting setter deg i fokus, uten at du ser ut som en gryende sol. Naturlig lys fra et vindu gir et mykt lys, som er foretrukket, men det lar seg ikke alltid gjøre. Det er imidlertid flere ting du kan gjøre for å skape riktig forhold med kunstig lys.

  • Bruk indirekte lys: Rett en lampe mot en lys vegg som kan reflektere lys på deg. Det myke lyset hjelper kameraet å vise ansiktet ditt balansert og fokusert. 
  • Fargelys: Med for eksempel Philips Hue kan du sette den fargen du vil på lyset. Da kan du matche og komplimentere naturlig lys, eller dempe uønskede fargetoner.   
  • Som sagt, unngå sterkt motlys. Det kan være solen som reflekteres i vitrineskapet ditt eller en lampe rettet mot kameraet. I verste fall blir du sittende som en anonym silhuett. 


Lykke til med det digitale møtet - og ikke tvil med å ta kontakt med Team RemoteWork!


Les flere nyttige Remotework tips

7 rutiner som gjør deg til en helt på hjemmekontoret
Les bloggpost
5 digitale aktiviteter som skaper god arbeidskultur
Les bloggpost
Slik holder du en digital konferanse som engasjerer
Les bloggpost

Kan vi hjelpe deg?

Fyll ut skjemaet, eller send en mail til post@remotework.no

Lykke til med det digitale arbeidet så lenge!

Bilde av Trond Christoffersen

Trond Christoffersen
‍Tlf: 922 22 401

Takk for innsendingen!
Oops! Something went wrong while submitting the form.