Slik holder du et uforglemmelig digitalt julebord

November 11, 2020

Årets julebord blir digitalt. Det kan bli like hyggelig som før hvis du planlegger godt, bruker riktige verktøy og greier å skape en uformell stemning på skjermen. Her viser vi deg hvordan.

Hva er egentlig et digitalt julebord?

Et digitalt julebord er rett og slett en uformell samling av kollegaer som foregår digitalt en gang i desember, med mål om å ha det hyggelig sammen, feire det vi har fått til i året som har gått, og se fremover mot en gledelig juletid og et fremgangsrikt nytt år.

Hvilke verktøy trenger jeg?

Med de riktige digitale verktøyene unngår du at julebordet deler karakteristika med russisk litteratur - dypt tragisk og langtekkelig. Det fins mange digitale kommunikasjonsplattformer du kan brette ut juleduken på i år. Teams forbindes for de fleste med jobb, så det kan være en god idé legge det julebordet til en annen plattform, nettopp for å dempe stemningen til noe mer avslappet og sosialt. High Fidelity og Zoom er to verktøy som hjelper å dimme stemningen rett.

High Fidelity eksisterer fordi måten vi sosialiserer på i større folkeansamlinger ikke lar seg overføre til videomøter. I dette digitale landskapet beveger du og de andre deltakerne en egen «avatar», som om dere er på et fysisk arrangement. Det morsomme er at mikrofonen din vil slå mer ut i høyttalerne til de avatarene du er i nærheten av, og vice versa. Slik har alle oversikt over hvem som er hvor i landskapet, uten at mylderet av oppspilte mennesker lager kaos. 

Eksotisk julebord i High Fidelity: Her er veien kort for å bytte ut vintermørket med et strandparadis for en kveld. 


Zoom har spesielt to geniale funksjoner. Gallery view viser opp til 50 personer på skjermen. Det er en kjempefordel når alle skal være fokusert på det samme. 93% av mellommenneskelig kommunikasjon er nonverbal! 

Den andre unike Zoom-funksjonen er «breakout rooms», som lar deg lage skille ut mindre grupper fra det overordnede videomøtet. Fordelen er at mindre grupper egner seg bedre for mingling og sosialt samkvem. Du velger selv når du vil kalle alle inn i plenum igjen, og eventuelt fordele dem på nytt. 

Se på et breakout rooms som bordsetningen på julebordet; du sosialiserer med de som sitter i din umiddelbare nærhet, selv om det er et større selskap.

Morsomme digitale aktiviteter

Fra Bobbysocks-spøk til misteltein-i-jobbsammenhengalvor: Julebord i digital samhandling har et hav av morsomme og spennende muligheter. 

1. Digital bingo
Lag et rutenett med 25 ruter på forhånd.. Fyll rutene med ting som «bakt en julekake» eller «laget en julegave selv». Send ut til konkurranseinnstilte kolleger. Førstemann til 5 på rad vinner!

2. Alias
Et engasjerende og festriktig spill som anvender syn, språk og kløkt, en morsom kombinasjon under tidspress! Passer best med breakout rooms, eller i grupper på 10 eller mindre.
Kan dere ikke reglene, har tactic.net en gjennomgang.
Til denne versjonen, forbereder alle et ark med 50/75/100/200 ord.

Spillet er over når enten..
          - noen vinner i henhold til reglene, eller
          - enkelte blir så engasjert at det ikke lengre er moro

3. Quiz
Det er ubestridelig en publikumsfavoritt. Mange liker å fremstå som kunnskapsrike, og andre finner gleden i lagnavn med gode ordspill. Prøv å fenge alle, enten med en felles interesse, eller ved å komme inn på et spekter av forskjellige emner. I mer intime selskap, er det ekstra morsomt med gøyale, personlige spørsmål.

Digitips: Legger du quizen til Kahoot og deler skjermen din, får dere stillingen og spenningsmusikk underveis, og resultatene blir vist umiddelbart etter siste spørsmål.
Husk premier!

4. Lær noe gøy eller nyttig
Nye interesser blir født på de rareste plasser. Hvorfor ikke på julebordet? 

          - Truls og Hellstrøm, eller en lokal kokk, kan lære dere en alternativ måte å lage    
             årets pinnekjøtt via livestream fra deres eget kjøkken.
          - Juleølsmaking: Alle kjøper inn den samme ølkolleksjonen. Hvilke scorer høyest?
          - Hvem er først ute med å booke Ingvild Tennfjord til vinsmaking? 

5. Nissen vil ha:
Lag en liste med ting de fleste har i huset. Poeng sankes av den som kan hente og vise tingen du vil ha. (Velg smart: strikkepinner, dårlig tid og trapper er neppe en god kombo)

6. Gjett hvem:
Få alle til å sende inn et barnebilde av seg selv på forhånd. Del skjermen din. Klarer dere å gjette hvem som er hvem.

Underholdningen

Som alltid er underholdning viktig på julebord, og i en digital verden har du som arrangør en fordel: det er ofte mye billigere å få en artig magiker, komiker eller musikkartist til å stille opp digitalt i 15 minutter, enn å få vedkommende til å holde av en hel kveld for å møte opp, rigge og gjennomføre sitt show på et fysisk festlokale. 

Antall mennesker med underholdningsverdi er som julekakene: det fins mange av dem, men det er jo umulig å huske navnet på dem på sparket. Fortvil ikke. Her er noen tips på hvor du kan lete:

  • Toastmaster: Ha en hyggelig vert som kan sette struktur på det hele. Hvis du vil ha et velkjent fjes kan du finne en blid og ekstrovert kollega. Alternativt kan du finne profesjonelle toastmastere på Talerlisten.no.
  • Foredrag: Apropos Talerlisten, der finner du også de fleste av Norges beste foredragsholdere, som kan både engasjere, motivere og underholde enhver forsamling. Vi kan for eksempel anbefale Pellegrino Ricardi som holder herlig underholdende foredrag om kulturforskjeller og kommunikasjonskrøll i privat og profesjonell setting. 
  • Humor og musikk: Kulturlivet trenger alltid spillejobber, og aldri før har det sannere enn i dag. Ta kontakt med din favorittkomiker eller musikant og be om et digitalt innslag på julebordet. Vi kan varmt anbefale komigruppen Bare Moro Impro (BMI), for eksempel.
  • Julenisse: Nissen kommer man ikke unna i desember. Med nisselue på sjefen og en Zoom-bakgrunn fra Nordpolen settes stemningen umiddelbart. Eller kan du være julenisse for nabobedriften, og få en tilbake? 

Mat og drikke

Det som pirrer smaksløkene er ofte et høydepunkt på julebordet. Situasjonen i år åpner for å prøve noe nytt, men det er også fint mulig å holde fast ved tradisjonene.

Hvis du syns det er hyggelig at alle spiser det samme, reiser spørsmålet seg, hvordan skal man handle inn? En mulighet er så klart at alle handler inn selv. En annen mulighet, og gøyal vri, er å bestille maten hjem til kollegene dine på kolonial.no eller morgenlevering.no. Omrokker litt på budsjettet, og bruk pengene du sparer på at du ikke trenger å leie lokale i år.

De rosa lynene på to jul i Foodora har også et lurt alternativ. I Foodora Corporate er appellen enkel: Du setter et budsjett per ansatt, som selv bestiller maten, og du får en samlet faktura i ettertid.

Fordelen med å bestille maten på nettet er du enkelt betjener preferansene til Team Pinnekjøtt, Team Ribbe og Team Vegansk Nøttestek. Ulempen er så klart begrenset rekkevidde på matlevering, men i særtilfellene finner dere en løsning sammen!

Noe å fylle glasset med kan du for eksempel bestille og betale på vinmonopolet sine nettsider, slik at dine kolleger bare plukker opp (Husk gyldig legitimasjon).

Lag en god invitasjon til arrangementet

For å spre julestemning er det du må gjøre, å synge høyt så alle kan høre. La energien din være et bærende element i gjennomføringen. Her er 5 ting å tenke på når du skal sende ut en invitasjon som kollegene dine liker.

1. Vær forførende
I første steg vil du bare kile nysgjerrigheten. Gi tre setninger om arrangementet, og vis dato og tidspunkt. Presiser gjerne kort at praktisk info kommer etter hvert.

2. Ettersend en to do-liste
Ved å få dem til å investere tid på forhånd, øker du forventningene for arrangementet, og samtidig sannsynligheten for at de deltar på den store kvelden! Listen kan inneholde et element til en lek eller konkurranse, og eventuell mat og drikke.

3. Etabler kleskode
Følelsen av tilstelning piffer opp stemningen! Galla eller stygg julegenser?

4. Handlingsoppfordring
Tving dem til å melde seg på med en gang, med en god og selgende pitch. Gjør et hopp fra «Sikre din plass!» til «Ta din plass rundt bordet!» eller noe annet som passer anledningen.

5. Send ut i god tid
La dem sette av dagen. Desember er umåtelig travel for 99% av oss. Dagene flyr når mat, gaver, pynt, jobb, skole og trening skal sjongleres.

Hvorfor arrangere digitalt julebord?

En god arbeidsplass er et sammensurium av folk som fungerer sosialt. Julebordet stimulerer til kollegial trivsel. Spesielt viktig er det kanskje i år!

Avmystifiser kolleger
Profesjonell og sosial digital samhandling er to forskjellig ting. Skumle ansikter på kontoret blir vennlige i lunsjpausen - i hvert fall før hjemmekontor. De kollegene som ble ansatt i hjemmekontoræraen har ikke fått fått sjansen til å lære at de tilsynelatende sinte rynkene til Asbjørn egentlig bare stammer fra et livslangt forhold til sjakk.

Hjemmekontorbesjeling
For de som har hatt hjemmekontor siden mars, begynner bøkene i hyllen å ligne levende ting en kan snakke med.

Vi håper du sitter igjen med noen morsomme idéer! Dersom du skulle ønske tips eller råd på veien, er teamet vårt alltid åpen for en hyggelig samtale.

Lykke til!

Les flere nyttige Remotework tips

7 rutiner som gjør deg til en helt på hjemmekontoret
Les bloggpost
5 digitale aktiviteter som skaper god arbeidskultur
Les bloggpost
Slik holder du en digital konferanse som engasjerer
Les bloggpost

Kan vi hjelpe deg?

Fyll ut skjemaet, eller send en mail til post@remotework.no

Lykke til med det digitale arbeidet så lenge!

Bilde av Trond Christoffersen

Trond Christoffersen
‍Tlf: 922 22 401

Takk for innsendingen!
Oops! Something went wrong while submitting the form.